Fiskevann

 

Gjersrudtjern

Gjersrudtjern er et lite vann like sør for Oslo, ved Klemetsrud. Vannet er meget grumsete og næringsrik, og vannet huser 6 forskjellige fiskearter: Abbor, mort, gjedde, karuss, dvergmalle, suter og ål. Vannet er vanskelig å fiske i, på grunn av alle vannplantene der. Grov gjedde går i vannet, gjedde opptil 13 kg er fanget her. Abboren er meget tallrik, men oppnår en fin størrelse allikevel. Abbor på 3-400 gram er ikke sjeldent. Morten er derimot mer småfallen, denne arten fins også i store mengder. Karuss, suter, dvergmalle og ål er meget vanskelige å få has på, du må nok regne med en god del venting mellom hver fisk.

Nøklevann:

Nøklevann er et stort, klart vann like ved Bøler i Oslo. Vannet er badevann om sommeren, så ikke regn med mye fisk på dagtid i denne perioden. På natten er det mange som prøver seg etter storørreten med dorging etter båt. Vannet inneholder ørret, mort, gjedde, abbor, bekkerøye, canadarøye, lake, og kreps! Gjedda er nesten utryddet, morten småfallen, men abboren kan oppnå en formidabel størrelse, abbor oppimot 2 kg blir tatt her hvert eneste år.

Mer stoff om Nøklevann kommer siden.

Ulsrudvann:

Ulsrudvann ligger i skogen ovenfor Oppsalområdet. Vannet er mellomstort/lite og huser abbor, gjedde, suter og karpe, kanskje mort også. Mange betegner dette vannet som "Norges beste karpevann" , og ikke uten grunn: Karpe opptil 10 kg er tatt her, og det er stort her i Norge. Abboren har en middels bestand, og suteren blir opptil 1,5 kg her.Gjedde fins her også, men den er meget sjelden og bare de lokale fiskerne som kjenner metodene har sjanser på gjedda.

Katnosa:

Katnosa er en stor innsjø som ligger nord i nordmarka. For å komme dit må du gå/sykle 15 km i oppoverbakke fra Stryken stasjon (PHUU!!). Innsjøen huser storørret, røye, abbor og sik. Ørreten er vanskelig å få has på i vannet, det beste er dorging fra kano. Abbor er det lite av, men oppnår en fin størrelse. Røya og siken er relativt småfallen. I elva som renner ut av vannet i en stor foss er det mer fisk, og ørret og abbor blir stor og fin her. Elva er absolutt verdt å prøve. Man trenger definitivt ikke å gå over bekken etter fisk!

Ljanselva:

Ljanselva er en elv/bekk som renner ut av Skraperudtjernet på Skullerud i Oslo. Først er elva stilleflytende og huser MYE abbor, men etterhvert blir det en salig blanding av stryk og rolige partier som er ypperlig for ørreten. Det er ikke mye ørret her, og det må være mye vann i elva for å ha en sjanse til å få ørret. Ved en bru nedenfor Skullerudstua observerte jeg to ørreter som jeg anslo til å være ca 200 g og 500g! En krok med mark uten søkke på er nok best dersom vannet er klart. Er elva stor og brun kan spinner være vel så bra. Nede ved motorveien (E6) renner elva under brua og videre bortover dalen. Elva gjør en sving rundt åsen og går nedover mot Ljabru. Ved Ljabru renner Gjersrudbekken inn i elva og blir større. Nede ved Hauketo stasjon kommer Prinsdalsbekken inn i elva og tilslutt går elva inn i fjellet ved. Elva kommer ut fra tunnelen bak fjellet i Liadalen, og kaster seg i stryk og kulper nedover før den roer seg litt ned.Tilslutt går elva inn i tunnelen ver Hallagerbanen.Nå er laksetrapp bygd og sjøørret og laks finnes i elva.Jeg har fått mange svære sjøørreter der på mark, og elva blir bedre og bedre som fiskeelv for hvert år som går.Dette takket være mye kultiveringsarbeid.Mye innlandsørret finnes også nederst i elva, og disse blir ofte store og feite.

for mer info om Ljanselva: www.osloelveforum.org

 

Fiskemetoder for:

 

Abbor: Etter abbor er nok en nedblyet isopordupp/ antennedupp med ca 0,75 m mellomrom er best (kommer an på hvor dypt det er, agnet skal ligge 30-40 cm over bunnen). Krokstørrelse 12-16 herjer, men litt større kroker går til nøds, men du må regne med å miste en del fisk når du bruker slike kroker.Agn opp med meitemark, maggots eller maiskorn. Kast helt inn mot vannliljene og se på duppen. Dette er spennende!

 

Mort: Samme som over, men du kan også prøve bunnmeite med mark eller mais. Det kan gi litt større fisk.

 

Gjedde: Fisk opp en abbor eller mort. Mort er best. Avliv fisken og sett en passe stor treblekrok rett under ryggraden på fisken. Da sitter den godt. Du kan velge å bruke dupp eller ikke, men hvis du bruker dupp skal du ha 1 m mellomrom.Sett også på litt bly. Bruk et snøre som tåler minst 8-9-10 kg, og en lang stålfortom, og kast ut litt utenfor siv/vannliljekanten. Når gjedda går på skal du slippe ut en del snøre og vente minst 15 sekunder før du gir et hardt tilslag.

Den beste tiden å fiske gjedde på er etter gytinga i mai-juni, og på høsten i september og oktober.

Sluk/wobbler er også et godt gjeddeagn, men ikke bruk de største, gjedda tar det som er uansett. Flytwobblere i rød og hvit, eller abborfarger er best.

 

Karuss: Bruk en nedblyet antennedupp eller wagglerdupp med 1,2 meters mellomrom. Agn opp med mais og/eller maggot. La duppen gå helt under før du kroker fisken. Du må regne må å få en del mort og abbor også, og det er lang tid mellom hver fisk.Det er viktig å hive ut en del lokkemat før du fisker, f.eks maggot, brødsmuler, deig ,eller oppmalet meitemark. Dette er prima agn, men vanskelig og dyrt å få tak i. På Jesting Sport på Alnabru i Oslo har de derimot en god del meiteutstyr og oppmalt meitemark til salgs. Det koster flesk, men det må man regne med for slikt spesialutstyr.

Suter: Samme metode som for Karuss, men etter suter kan bunnmeite også være bra.

Ørret: Svart Panther Martin spinner med gule prikker på skjea er bra i kulper, rolig elv/vann. Rapala wobbler i abborfarger/ svart og gul er bra til dorging. I stri elv er mark med/uten dupp best og mest effektivt.I kulper: Bruk en lang teleskopstang, fest en middels stor krok på snøret og tre på et par marker og en del søkker.Slepp hele stasen nedi kulpen og la den dunke mot bunnen.PS: Det er viktig å gjemme seg når man fisker i bekk/elv! Fisken er sky og stikker av hvis den ser deg!

Sjøørret: Samme som Ørret, bruk litt grovere utstyr enn til ørret.